Richtlijnen voor werkschoenen

Werkschoenen zijn schoenen die je draag bij bepaalde werkzaamheden of in bepaalde omgevingen. Werkschoenen worden ook wel veiligheidsschoenen genoemd. De arbeidsomstandighedenwet heeft bepaalde richtlijnen opgesteld voor de werkschoenen.

Verplicht of niet?

Werkschoenen zijn niet altijd verplicht, behalve voor alle mensen die werken in de bouw, het komt namelijk vaak voor dat de werkomgeving onveilig is. Een werkgever kan zijn werknemers verplichten werkschoenen te dragen, dit is dan voor de veiligheid van zijn personeel, maar daarnaast kan een werkgever aansprakelijke gesteld worden bij een ongeval.

BPM

BPM zijn persoonlijke beschermingsmiddelen. Voordat een werkgever PBM gaat aanschaffen moet hij eerst andere maatregelen treffen om de risico’s te vermijden. Bijvoorbeeld bij een gladde vloer moet een antislipmat worden gelegd, of de vloer moet worden vervangen door een ruwe, stand vaste grond. PBM zijn niet alleen veiligheidsschoenen, hieronder vallen ook helmen, gehoorbescherming, beschermende kleding en veiligheidsbrillen

De zorgplicht van een werkgever

Een werkgever moet naast het geven van BMP, ook aangeven voor welke situaties deze gebruikt moeten worden, en ook moet er voorlichting gegeven worden over het gebruik van deze BMP. De werkgever moet dan zijn werknemer laten tekenen voor het ontvangen van de BMP en de bijbehorende instructies.

Veiligheidsklassen

Er zijn verschillende richtlijnen vastgesteld voor werkschoenen opgesteld en verdeeld over verschillende klassen. Werkschoenen zijn onder te verdelen in 5 veiligheidsnormen.

  • S1 veiligheidsschoenen hebben een veiligheidsneus, ook zijn deze schoenen antistatisch en nemen energie op in de hak. Deze schoenen zijn niet waterbestendig, dus zijn deze niet geschikt voor een natte omgeving.
  • S1p veiligheidsschoenen hebben net als de eerste schoenen een veiligheidsneus, maar deze hebben ook een veiligheidszool. Zo zijn deze schoenen erg geschikt voor een droge werkomgeving waarbij scherpe voorwerpen op de grond kunnen liggen.
  • S2 veiligheidsschoenen hebben dezelfde eigenschappen als de S1 schoenen, alleen de S2 schoenen zijn ook nog waterbestendig.
  • S3 veiligheidsschoenen hebben volledig dezelfde eigenschappen als S2 veiligheidsschoenen.
  • S4 veiligheidsschoenen hebben ook dezelfde eigenschappen als de S2 schoenen, alleen zijn deze schoenen gemaakt van PU, rubber of kunststof materialen.
  • S5 veiligheidsschoenen hebben dezelfde eigenschappen als de S4 schoenen, alleen deze schoenen hebben nog een tussen zool en een antislipprofiel. Deze schoenen zijn dus het meest veilig.

Symbolen

In de richtlijnen van de veiligheidsschoenen staan verschillende veiligheidskenmerken, deze hebben allemaal hun eigen symbool, zo kan je snel zien waar de veiligheidsschoen tegen bestand is.

P           Stalen tussenzool
C           Elektrische weerstand (niet geleidend)
A           Elektrische weerstand (antistatisch)
E           Energie absorberende hak
HI          Warmte isolerend (mate waarbij het koel blijft in de schoen)
CI          Koude-isolerend (mate waarbij het warm blijft in de schoen)
WRU     Waterdicht
HRO      Hittebestendige zool (300 °C)

 

Deze informatie is gekopieerd uit het pagina https://www.hetkenniscentrum.nl/richtlijnen-voor-werkschoenen/